22 Kasım 2012 Perşembe

Bebek Yürüteçleri Tehlike Saçıyor !


ANKARA - Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Can Çıpa Karacan, ailelere, yürüteçlerin doğurduğu tehlikelerle ilgili uyarılarda bulundu.

5-15 ay arasındaki bebeklerin yarıdan fazlasında örümcek kullanıldığını belirten Karacan, ''Bebeklerin çabucak hemen bütünü yürüteçten hoşlanır. Ebeveynler de baki ilgi talip bebeklerini oyalayan, böylece kendilerine boş aralık kazandıran bu ara bulucu kurtarıcı namına görürler'' diyerek konuştu.

Eğlence yönünün yanında, ''Yürüteçlerin bebeklerin yürümeyi öğrenmesini kolaylaştırdığı, ancak çeşit volta antrenmanı işlevi gördüğü'' kanısının yaygın olduğunu, bazı anne ve babaların da ''Bu aracın bebeği güvende tutacağını'' düşündüğünü anlatan Karacan, şunlara dikkati çekti:

''Aslına bakılırsa bunların hiçbiri gerçekte akıllıca değil. Yürüteçlerin çocuk gelişimini ne şekilde etkilediğini inceleyen değişik çalışmalar, bunların ancak çocuğun yürümeyi öğrenme zamanını etkilemediğini göstermiştir. Üstelik çalışmaların çoğu, bu araçların yürümeyi ancak birçok hafta geciktirdiğini bile ortaya koymuştur. Örümcek kullanan bebekler, önce deli ancak volta biçimi kazanabilirler, fakat bu boyut kısa müddet içinde düzelir.''

ASIL SORUN GÜVENLİK
Sorunların bu araçların ciddi olmamasından kaynaklandığına işaret fail Karacan, ''Yürüteçler, çok sayıda bebeğin sayrılarevi acillerine getirilmesine defa açmakta, bunların ancak kısmı ne efsus ki ölümle sonuçlanmaktadır'' uyarısını dile getirdi. Karacan'ın verdiği bilgiye göre, yürüteçler şu kazalara defa açıyor:

-Basamaktan/merdivenden düşme: En sık karşılaşılan sorun. Alelhusus merdivenden sukut kemik kırıklarına ve ağır kafa yaralanmalarına defa açabiliyor.
-Yanma: Yürüteçteki bebekler daha yüksek yerlere erişebilir. Böylece masa örtüsünü çekerek masa üzerindeki sıcak çayı, kahveyi devirebilir, ocaktaki çaydanlığa dokunabilir, radyatörlere, şömineye ulaşabilirler.
-Boğulma: Yürüteçteki ancak bebek küvete yahut havuza düşebilir.
-Zehirlenme: Zehirlenmeler de yürüteçteki ancak bebeğin daha yükseğe erişebilmesinden kaynaklanır.

ANNE VE BABALARIN GÖZÜ ÖNÜNDE OLUYOR

Yürüteçten kaynaklanan bebek yaralanmalarının çoğunun, anne ve babaların gözü önünde meydana geldiğini bildiren Karacan, ''Yürüteçteki ancak bebek saniyede 1 metreden aşkın defa aldığı amacıyla en yakınındaki kişiler bile çabuk karışma edemez, kazayı önleyemez'' dedi.

Dünyada ilk başlarda örümcek güvenliğiyle ilgili standartların sıkışmaları önlemeye dönük olduğunu, daha ahir ise düşmeleri önleyecek standartlar geliştirildiğini anlatan Karacan, 1997 yılında KÖLE'de yürüteçlerin ya kapıdan geçemeyecek büyüklüğünde geniş ya da aşama kenarında durmayı sağlayacak fren sistemine ehil olmasını ıztırari kılan standardın yürürlüğe konduğunu söyledi.

Avrupa'da 2005'te değişen bebek yürüteci güvenlik standardının da aşama kenarı frenini ıztırari hale getirdiğini belirten Karacan, ''Bununla birlikte, bu iyileştirmeler bile yürüteçlerden kaynaklanan tüm yaralanmaları önlemekten ırak. Çünkü tekerleğe ehil oldukları amacıyla bebekler yine acul akım edebilir ve daha yükseğe erişebilirler'' şeklinde konuştu.

Amerikan Pediatri Akademisi'nin, ayrıntılı süredir tekerli yürüteçlerin istihsal ve satışının yasaklanmasını önerdiğini vurgulayan Karacan, Kanada'da ise 2004'te bebek yürüteçlerinin satışı, ithalatı ve reklamının yasaklandığına dikkati çekti.

BAKIM MERKEZLERİ VE KREŞLERE DE DİKKAT
Karacan, ''Aileler bebeklerinin güvenliği amacıyla yürüteçten ırak durmalıdır. Bebeklerin bakıldığı hizmet merkezi yahut başkasına ilgilendiren evlerde de örümcek olmadığından emin olunmalıdır. Bebek yürüteçleri yerine, yürütece benzeyen amma tekerlekleri olmayan, oturağı dönebilen, eğilebilen, fevk aşağı akım edebilen vesait kullanılabilir. Bebeklerin oturup, kalkıp, emekleyip yürüyebileceği emniyetli baziçe alanları da akla yatkın ancak intihap olacaktır'' diyerek konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder